A kineziológiáról

A KINEZIOLÓGIA KIALAKULÁSÁNAK TÖRTÉNETE

 

Az 1960-as években George Goodheart amerikai manuálterápiás szakember dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének módszerét. 

 

A kiropraktikában a kiegyensúlyozatlanságot és a fájdalmat a csontokban diagnosztizálják és kezelik. Azt az izmot kezelik, amelyik fáj. 

 

Goodheart azt tapasztalta, hogy a beteg újra és újra ugyanazzal a problémával jött vissza. 

 

Felfedezte, hogy nem mindig a görcsös izom felelős a fájdalomért, hanem gyakran az ellentétpárja. Rájött, hogy csak akkor van rendben a kliens, ha a csontokat tartó mindkét izom egyensúlyban van. A görcsös izom manuálterápiával kezelhető, de mivel a másik oldalon az izom tónus nélküli, nincs ellentartó erő, így visszaáll az eredeti görcsös állapot. Ugyanis, ha valamelyik izom állandóan petyhüdt, akkor az ellenpárjának feszesnek kell lennie, hogy képes legyen kompenzálni a petyhüdtet. Ezáltal a testtartás féloldalassá válik. Olyan, mint a lengőajtó, csak akkor áll meg középen az ajtó, ha mindkét rugója egyformán erős. 

 

Felfedezte, hogy mindkét izmot vizsgálni kell. Ehhez a vizsgálathoz dolgozta ki az izomtesztelés módszerét. Kezdetben a kineziológia kiropraktikai mesterség volt, az izomteszt által kapott új dimenziót.  

 

Goodheart körül kialakult egy szakmai csapat, melynek Dr. John F. Thie is tagja volt. Ő úgy gondolta, hogy a kineziológiát ki kell emelni a hagyományos orvoslásból és át kell adni a laikusoknak. Kialakított egy új saját rendszert (Touch for Health - Gyógyító érintés néven). Minden izomhoz hozzárendelt egy meridiánt, neurolimphatikus pontokat és neurovaszkuláris pontokat. 

 

Ezután több kineziológia rendszer is kialakult és mindnek az izomtesztelés lett az alapja.

 

A kineziológiának több, mint 30 hivatalosan elfogadott ága van. 

Magyarországon 4 ága a legelterjedtebb, ezek a következőek:

  1. EDU-Kineziológia más néven Brain Gym – Paul Dennison nevéhez fűződik
  2. 3-in-One Concept, más néven One Brain kineziológia – Gordon Stokes, Daniel Whiteside, Candace Callaway nevéhez fűződik
  3. Touch for Health (TFH) – John F. Thie nevéhez fűződik
  4. Stress Release – Wayne Topping nevéhez fűződik

 

 

ONE BRAIN THREE IN ONE CONCEPTS® / HÁROM AZ EGYBEN KONCEPCIÓ – A KINEZIOLÓGIA EGYIK ÁGA

 

Egy módszer arra, hogy megszabaduljunk a stressztől és kezünkbe vegyük életünk irányítását.

 

Ezt a módszert Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway dolgozták ki 1980-ban. Megalkották a viselkedési barométert, melynek segítségével könnyen be tudjuk azonosítani azokat az érzelmeket, amelyek gátolnak minket céljaink elérésében. Gordon Stokes azt is felismerte, hogy az oldás akkor lehet igazán tartós, ha a múltban minket ért negatív érzelmi töltést is semlegesítjük. 

 

MIT JELENT AZ, HOGY ONE BRAIN?

 

Ez a név azon az elméleten alapul, hogy agyunk bal és jobb agyféltekéje életünk különböző részeit irányítja. Érzelmi stressz hatására a bal agyfélteke pánik üzemmódba kapcsol, ami „üss vagy fuss” reakció néven vált ismertté. Ha az érzelmi stressz állapotából kiszabadulunk, képesek leszünk nyugodtan és hatékonyan működni, mivel a bal agyfélteke logikája és a jobb agyfélteke kreativitása is akadálytalanul elérhető lesz.

 

MI A KINEZIOLÓGIA ÉS HOGYAN MŰKÖDIK?

 

A kineziológia egy alternatív, holisztikus jellegű, képesség és személyiségfejlesztő önismereti módszer, melynek célja a tudatosság fejlesztése és a kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályok feloldása az izomtesztelés és meghatározott korrekciós gyakorlatok segítségével. Az energetikai akadályok elhárításával beindul a test öngyógyító mechanizmusa. 

 

A kineziológia célja a jelenbeli és múltbeli érzelmi blokkok feloldása. 

 

A kineziológus tehát az izomtesztelést használja biofeedback-ként és speciális korrekciókat alkalmaz a problémák által létrehozott blokkok feloldására.

 

Agyunk minden eseményt rögzít fogantatásunk pillanatától kezdve és minden, amit tapasztalunk hatással van ránk, illetve arra, hogy egy adott szituációban hogyan döntünk, mit választunk.

 

Munkánk során ezeket a tudatalattiban elrejtett információkat tudjuk tudatosítani és ezáltal a múlt negatív eseményei nem észrevétlenül irányítanak minket a továbbiakban.

 

Amikor valamilyen esemény ér minket, agyunk egy része, a Közös Integratív Terület összeveti az összes érzékelt dolgot a hitrendszerünkkel, azaz azokkal a dolgokkal, amit egyszer már megtapasztaltunk és sikeresen megoldottunk. Feljegyzi az érzékelt hatásokat, összehasonlítja a múltbeli észlelésekkel és kivált egy olyan reakciót, ami összhangban van a múltbéli mintákkal. Ha egyszer már bevált, akkor máskor is eszerint fogunk cselekedni. A múltbeli tapasztalataink alapján csak reagálunk, ahelyett, hogy a saját szabad választásunk szerint cselekednénk. 

 

Újra és újra játsszuk a múltbeli eseményeket más-más formában vagy életterületen. Egészen addig, amíg ezt tudatosan fel nem ismerjük (az izomtesztelés és a Viselkedési Barométer segítségével). 

 

Változtathatunk rajta, ha ez a minta már nem szolgál minket.

 

A korregresszió segítségével ki tudjuk deríteni, hogy a múltban mikor blokkolódtunk le egy-egy negatív élmény hatására, ami mind a mai napig befolyással lehet a viselkedésünkre. 

 

Megváltoztathatjuk érzelmeinket a múltbeli eseménnyel kapcsolatban és így, bár a negatív szituáció emléke megmarad, a jövőben már nem lesz negatív emocionális töltete a dolognak. Ezért gátolni sem tud minket a továbbiakban, mert nem fogunk rá negatívan reagálni. 

 

A múltbeli tapasztalatok érzelmi hatásának megváltoztatása képes megváltoztatni a jövőnket, azáltal, hogy képessé válunk arra, hogy felismerjük, a jelenben más választási lehetőségeink is lehetnek.

 

Az izomtesztelés biztonságos és gyengéd. A vizsgált személy irányítja a folyamatot és a kineziológus csak kíséri az úton. A kliens minden kérdésre tudja a választ, a szakember abban segít, hogy hozzájusson a szükséges információhoz.

 

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?

 

Első lépésként meghatározzuk a megoldatlan érzelmi stresszt és a rossz gondolati beidegződéseket, amik meggátolnak minket abban, hogy képességeinket teljesen kihasználjuk. Ezután korrekciót választunk az oldási technikák széles skálájából, azzal a céllal, hogy a negatív stresszeket a lehető leggyengédebb módon távolítsuk el a testből és az elméből. Ezután, ha szükséges, további gyakorlatok végzését is kérhetjük, mintegy házi feladatként.

 

ELFOGADOTT-E HIVATALOSAN A ONE-BRAIN MÓDSZER?

 

A kineziológia a természetgyógyászat egyik hivatalos ága, Magyarországon 1997 óta elismert szakma. A szakképesítés megszerzéséhez természetgyógyászati, egészségügyi és kineziológiai vizsgák szükségesek. A kineziológusok választhatnak, hogy melyik módszerből vizsgáznak. A One Brain is egy lehetséges választás.

 

Mikor segíthet a kineziológia?

 

A kineziológia minden olyan esetben segítséget nyújthat, amikor valami zavar bennünket és valóban akarjuk annak megváltoztatását. Segít fejleszteni az önismeretünket, a kreativitásunkat, és egyéb képességeinket is. Kezünkbe vehetjük általa sorsunk tudatos irányítását és életminőségünk is javulhat. 

 

Néhány példa a teljesség igénye nélkül, amikor segíthet a kineziológus:

Ha a szülő-gyerek kapcsolat javításra szorul
Ha a párkapcsolati gondok várnak megoldásra
Ha egyéb kapcsolati gondjaid vannak (megromlott a viszonyod az anyósoddal,
  nem jössz ki a menyeddel, elfordulnak tőled a barátaid, nem találod a hangot a kollégákkal, stb.)
Ha több önbizalomra lenne szükséged
Ha nem tudod jól kezelni a munkahelyi stresszt
Ha félelmek gyötörnek vagy sokat szorongsz
Ha nem bírod elhagyni a maximalizmust és ez megnehezíti az életed
Ha rettegsz a betegségektől vagy éppen a koronavírustól
Ha túl sokat pánikolsz
Ha nem tudsz beilleszkedni
Ha nehezen hozol meg döntéseket
Ha nehezedre esik a kommunikáció másokkal
Ha tanulási problémákkal küzdesz
Ha generációs problémák keserítik az életedet

 

 

HONNAN TUDJUK, HOGY HATÁSOS VOLT AZ OLDÁS?

 

Az oldás eredményességét már a munka befejeztével tudjuk, ugyanis izomteszteléssel visszaellenőrizzük, hogy a negatív érzelmi stressz lecsökkent-e nullára az adott témában.

 

MENNYI IDŐ UTÁN ÉSZLELHETÜNK VÁLTOZÁST?

 

Egy-egy probléma megoldására 3-5 alkalom szükséges általában. A szükséges oldásszám egyénenként eltérő. Van, aki már három oldás után ellátogat a rettegett fogorvoshoz, másnak elképzelhető, hogy több oldás szükséges.

 

Számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyi idő után tapasztalunk eredményt. Fontos része a munkának a kliens azon akarata, hogy részt vállaljon a helyzet megjavítására irányuló felelősségből. Mindenki a saját ritmusában tapasztalja meg a változást. 

 

FONTOS!

 

A kineziológus nem gyógyít, nem diagnosztizál és nem kezel betegségeket. A cél az energetikai kiegyensúlyozás, ami aktiválja a test öngyógyító mechanizmusait.

 


Álljon itt egy kis történet, ami bemutatja, hogy a hitrendszerünk hogyan hat az emberekkel való kapcsolatunkra:

"Öreg bölcs üldögélt a Korinthusba vezető út szélén. A városba igyekvő idegen rövid pihenőt tartva beszédbe elegyedett vele:
- Milyenek itt az emberek? – tudakolódta.
- Hová valósi vagy? – kérdezett vissza az öreg bölcs.
- Athéni vagyok.
- És felétek milyen nép lakik? – kérdezett tovább az öreg.
- Hát tudod, rettenetes társaság! Mind csaló, lézengő, lusta és önző. Ezért is jöttem el onnan.
- Nincs szerencséd! Korinthusban sem jobb a helyzet. Itt is csupa csalóval és lézengővel, lusta és önző emberrel fogsz találkozni – mondta az öreg.
A vándor búsan folytatta útját.
Nem sokkal később újabb idegen állt meg az öreg bölcs előtt. Őt is az érdekelte, hogy milyen emberek laknak Korinthusban. A véletlen úgy hozta, hogy ő is Athénből jött. Neki is feltette az öreg bölcs a kérdést, hogy ott milyenek az emberek.
- Nagyszerű emberek élnek ott! Barátságosak, segítőkészek és nagyon becsületesek! – válaszolta nem kis büszkeséggel az utas.
- Nagy szerencséd van! Korinthusban is ugyanilyen nagyszerű emberekre találsz majd! – mondta az öreg bölcs.
A vándor vidáman fütyörészve folytatta útját a város felé.
A két beszélgetést végighallgatta egy fiatalember, aki gyakran időzött az öreg bölcs társaságában. Felháborodottan jegyezte meg:
- Nagyot csalódtam benned! Sose hittem volna, hogy te is ennyire kétszínű vagy!
Az öreg bölcs mosolyogva csillapította:
- Tévedsz, fiatal barátom. Tudod, a világ a szívünkben tükröződik. Akinek a szíve gyanúval van tele, az mindenhol csalókkal fog találkozni. De akinek a szívét jóindulat tölti el, az a világon mindenhol barátságos emberekre talál."


Kövess a Facebookon, hogy elsőként értesülj minden posztról